Ökoiskolai beszámoló 

2020-2021

Ide írhatsz...

Ökocsoport tagjai:

Hák Sándor igazgató

Maruzsi Henrietta (reál, idegennyelvi munkaköz.) Ökoiskolai koordinátor

Alberti József (tehetséggondozó, humán munkaköz.)

Besenyeiné Bolyki Katalin (napközi)

Bodáné Balogh Ildikó (humán, művészeti)

Darabos Erika (testnev)

Kozupné Tóth Bianka (alsó)

Technikai dolgozó: Nagy Beatrix hivatalsegéd

A Munkatervben megfogalmazott terveket néhány kivétellel a járványhelyzet ellenére sikerült megvalósítani.


Fenntarthatósági Témahét a Vasvár Úti Általános Iskolában:

Az iskolánk rendszeresen részt vesz a Fenntarthatósági Témahét eseményein. Az idén is bekapcsolódtunk, amennyire a járványhelyzet ezt lehetővé tette.

Iskolánk az Áder János által tartott megnyitót 4 osztállyal kísérte figyelemmel, a hetedikes és ötödikes évfolyamról. Az online órákon a felső tagozatosok vettek részt 8 osztállyal. A mobiltelefon életútja és a Közösségi közlekedés és a fenntarthatóság elnevezésű óra volt a legnépszerűbb.

Az óratervezetek, óravázlatok alapján minden osztályban tartottunk órákat, tehát iskolánk minden tanulója, (több, mint 800 fő) be tudott kapcsolódni a témahétbe. A felső tagozatosok főleg a szelektív hulladékgyűjtés és a klímaváltozás témakörében tartott foglalkozásokon vettek részt. Az alsó tagozatosok a szeletív hulladékgyűjtést témáját választották. 

Még a tavasszal igényeltünk facsemetét, amit az Aggteleki NP munkatársai szállítottak ki az iskolánkba és egy maroknyi lelkes csapattal elültettük az iskolaudvar füves részén. Megnéztük az oktatási segédanyagot és feltérképeztük a terepet, hová érdemes ültetni a szilvafát. Nemcsak fát, hanem bokrot és virágokat is ültettünk az iskola sziklakertbe.

Az iskolánk csatlakozott a városunkban meghirdetett szemétszedési akcióhoz is, amelyben 4 osztály vett részt és az iskola környékét tisztítottuk meg . A tanulók védőfelszerelést, kesztyűt, zsákokat kaptak, így is erősítettük bennük a környezetünk tisztántartásának fontosságát. 

Az iskolai ügyeletesek az energia- és víztakarékosság jegyében mindennap minden szünetben végigmentek a folyosókon, WC-ben ellenőrizték, hogy a villanyt lekapcsolták-e, a vizet elzárták-e a gyerekek. Az ügyeletes nevelők az óraközi szünetekben ellenőrizték, hogy a termekben lekapcsolták-e a villanyt.

A hetedikes tanulókkal (90 fő) biológia órán a Diákok a fenntarthatóságról kérdőívet töltöttük ki, ezzel kívánjuk segíteni a tudományos munkát és éreztetni a tanulókkal a téma fontosságát és az egyéni véleményük jelentőségét.

Az Időszakos Szelektív Hulladékgyűjtő verseny során 318 kg használt elemet, és 130 db mobiltelefont, e-kütyüt gyűjtöttünk, ebben a versenyben az iskola apraja-nagyja részt vett, sajnos csak a harmadik helyre lett elegendő ez a mennyiség.

Nagy örömünkre azonban elnyertük a megye Legaktívabb Iskolája címet, amellyel 60 000 ft alapítványi támogatást is kaptunk.

Többet is terveztünk, hiszen az egyik helyi vállalkozó faültetési akciójához csatlakoztunk volna, amelyről fotókat, filmet szerettünk volna készíteni, de a pandémia miatt ez az akció sajnos elmaradt. Ugyancsak nem vehettünk részt a külső látogatási helyszínen való foglalkozáson, mert a kirándulást a vírushelyzetre tekintettel nem engedélyezték. Reméljük, a legközelebbi alkalommal lesz rá lehetőségünk.

Ezeket a programokat, órákat mint pedagógus nagyon fontosnak tartom és az a tapasztalatom, hogy a tanulók érdeklődők, sok új tapasztalattal és ismerettel gazdagodnak. Ebben a tanévben is regisztráltunk a tavaszi a programsorozatra.

A Fenntarthatósági Témahét eseményein kívül október 04-én megemlékeztünk az Állatok Világnapjáról online módon, amelyhez online állat-szépségverseny is kapcsolódott. Ez az esemény a Diákönkormányzattal együttműködve valósult meg. Az alsó tagozatos tanulóknak Findura Judit tanító néni vetélkedőt rendezett.

Nem maradt el az őszi túra, lelkes csapat ment kirándulni Csikász Judit tanító nénivel, amely során megfigyelhették a környékbeli erdők őszi színeit, megismerhették az őszi terméseket is.

Októberben kupakgyűjtést szerveztünk egy beteg kislány javára Zsuponyó Anett önkormányzati képviselő-asszonnyal együttműködve.

Decemberben Elek Eszter tanárnő az állatmenhely javára adománygyűjtést szervezett. Emellett a Református Szeretetszolgálat javára gyűjtöttek tanulók és kollégák egyaránt tartós élelmiszert.

Januárban elkezdtük a madarak etetését, kihelyeztük a madáretetőket Alberti József tanár úr irányításával.

Március: Víz világnapja alkalmából csatlakoztunk az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet Happy-hét rendezvénysorozatához. Online formában videós órákat tartottunk 8 osztály bevonásával. Részt vettünk a rajzpályázaton, a monitoring felmérésben és a kék pólós fotópályázaton. Az iskolánk 40ezer ft értékű sportszercsomagot kapott a sikeres részvételért.

Áprilisban Föld Napja alkalmából a jelenléti oktatásban lévő alsó tagozatos diákokkal osztályonként virágokat ültettünk.

Májusban a már meglévő fűszerkertet felújítottuk, felkapáltuk és a hiányzó növényeket pótoltuk a gyerekekkel. Külön örömünkre szolgál, hogy több kolléganőtől is kaptunk növényeket.

A Tesco által kiírt pályázatra Faragóné Szemán Kitti kolléganővel iskolakert létrehozására adtunk be pályázatot. A megnyert pénzösszegből és a decemberben Legaktívabb iskola díjjal kapott pénzösszegből magaságyásokat, virágföldet, vetőmagvakat, palántákat vásároltunk, amelyeket a gyerekekkel ültettünk el . Így a gyerekek a kertészkedés alapjait, annak minden örömét és nehézségét is megismerhetik és folyamatosan végezzük velük ezeket a feladatokat.

2021. 04. 19- 04. 23: Fenntarthatósági Témahét

A Fenntarthatósági Témahét az idén rendhagyó módon zajlott: az alsó tagozatosok már iskolába jártak, a felsősök még digitális tanrendben tanultak.

Törekedtünk arra. hogy minden osztály részt vegyen valamilyen formában a Témahét eseményein.

A felsősökkel megnéztük Áder János köztársasági elnök nyitóbeszédét online óra keretében.

Az alsó tagozatosoknál "Az erdő, erdő, de magas a teteje és a Bookr Kids mesék feldolgozását választották a tanító nénik. Felső tagozatosok természetismeret, biológia, osztályfőnöki és technika óra keretében foglalkoztak a témákkal. a pedagógusokkal egyeztettünk, ki melyik témát dolgozza fel.

A legtöbbet feldolgozott videók: Áder János nyitóbeszéde, Fenntartható közlekedés, Az "ezerarcú erdő, Láncszemek egy erdei közösségben, Mobil-élet, Öko-divat. A videókat kiküldtük, majd online órán megbeszéltük, feladatokat, teszteket készítettünk hozzá, illetve fogalmazás keretében egy-egy témából kértük a tanulók véleményét.

Az iskola Facebook oldalán is megjelentettük az aktuális online órákat, így egyénileg be tudtak csatlakozni a tanulók. Nagy sikert aratott mind a pedagógusok, mind a tanulók körében Jane Goodall életét bemutató film, első körben 20 db hozzáférést kértünk, de kevés lett, többen kértek a második lehetőségre elérhetőséget.

Az alsó tagozatosokkal saját szervezésben, alapítványunk támogatásával virágokat ültettünk, minden osztály kapott egy cserepet, virágföldet és virágpalántát, amelyet közösen elültettek és azóta az osztályteremben nevelgetnek.

Az idén nagy álmunk vált valóra, hiszen elindíthattuk az Iskolakert programunkat. Vásároltunk magaságyásokat, amelyeket a tanulók segítségével kibéleltünk , földdel töltöttük fel és beültettük palántákkal: paradicsom, paprika, eper, zeller, karalábé növényeket vásároltunk. A maradék helyekre vetőmagokat szórtak a gyerekek: retket, sárgarépát, petrezselymet, salátát. Mind olyan növényeket, amelyeket el tudnak fogyasztani a gyerekek. Így minden gyereknek lehetősége nyílik megfigyelni, milyen úton kerülnek ezek a zöldségek, gyümölcsök az asztalunkra.

A magaságyásokba kerültek fűszernövények is: menta, csokimenta, citromfű, oregánó, kakukkfű, metélőhagyma. Örömünkre szolgált, hogy a fűszernövények nagy részét nem kellett megvásárolni, hanem a kollégák felajánlották saját szaporulatukból.

A tavaly kialakításra került sziklakert és fűszerkert felújítására is sor került. Tervünk, hogy azonosító táblával látjuk el az évelő növényeket, így még színesebb és informatívabb lesz a kert a tanulók számára.

Az iskola Facebook oldalára kitettük és felső tagozatban célirányosan 5 osztály csoportjában buzdítottuk a tanulókat arra, hogy a Diákok és tanárok a fenntarthatóságról című kérdőívet kitöltsék.

Egy csoport készített technika óra keretében kollekciót a Reduce, Reuse and Recycle-Kapszula pályázatra Kárász Piroska tanárnővel. A kollekció célja, hogy régi, kidobásra szánt ruhadarabokból A kollekció szerintünk szenzációsra sikerült, a gyerekek azt mondták, hordani is fogják és a munka minden percét élvezték. A varrásban nagy segítséget nyújtottak a szülők is, amelyet ezúton is köszönünk nekik.

A Fenntarthatósági Témahét idejére esett a Föld Napja, ez alkalomból a tanulóknak David Attenborogh: Egy élet a bolygónkon című filmjének megtekintése után egy kvízt oldottak meg a tanulók, amiért jutalmaztuk őket.

Az időszakos szelektív gyűjtésben a vírushelyzet miatt nehezen tudtunk részt venni, kevesebb mennyiséggel ugyan, de igyekszünk most is részt venni a versenyben.

Az idén nagyon érdekes, változatos programokat tettek lehetővé a szervezők, sajnálatos, hogy a pandémia miatt több programot csupán online módon tudtunk közvetíteni a tanulók felé. Reméljük, jövőre már a projektekbe is be tudunk aktív, jelenléti módon is kapcsolódni. 

1. Képek a Reduce, Reuse and Recycle kapszula kollekcióhoz

2. Képek az ültetésekről