ÖKOISKOLA  BESZÁMOLÓ

2021-2022

Ide írhatsz...

Az Ökoiskola célja, hogy bekapcsolódjunk az országos fenntarthatósággal kapcsolatos akciókba, illetve a helyi környezetvédelmi akciókba is.

Tagok:

Hák Sándor igazgató

Maruzsi Henrietta (reál, idegennyelvi munkaköz.)

Alberti József (tehetséggondozó, humán munkaköz.)

Bodáné Balogh Ildikó (humán, művészeti)

Darabos Erika (testnev)

Kárász Piroska (reál)

Molnár Lilla (napközi, alsó tagozat)

dr. Kozupné Tóth Bianka (igazgatóhelyettes)

Faragóné Szemán Kitti (reál)

Technikai dolgozó: Nagy Beatrix hivatalsegéd

és bárki, aki magáénak érzi a környezettudatosság és fenntarthatóság céljait

a programokba bármelyik tanító, tanár bekapcsolódhat


Programok, amelyeken iskolai szinten vettünk részt:

Szept. 21: Városi szemétszedési akció 4 osztállyal kb. 100 tanulóval

Okt. 18: A Világ Legnagyobb Tanórája 5 osztály kapcsolódott be, ez 127 tanulót érintett

Okt. 18. Te Szedd országos szemétgyűjtési akcióban 4 osztály vett részt, 103 tanulóval

Nov. 25-dec. 06-ig az EMMI, Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Gls MosolyManó Akciójához csatlakoztunk, melynek során 45 cipősdobozt töltöttünk meg játékokkal rászoruló gyerekek javára

Egész tanévben folyik a PontVelem használt elem és mobiltelefon gyűjtése, a tanulók kaptak már fülhallgatót, időjárás-állomást, matricákat

Iskolánk az idén 7. alkalommal vett részt a Fenntarthatósági Témahéten, ennek időpontja 2022.ápr. 25-29.

Dolgunkat nehezítette, hogy a 7. évfolyam ezen a héten vett részt a Határtalanul erdélyi útján, velük a következő héten tartottuk a foglalkozásokat.

A hetet Áder János köztársasági elnök úr megnyitójával kezdtük. Az iskolánkból a nyolcadikosok nézték élő adásban, 101 fővel.

Iskolánk tanulói közül mindenki részesült a programokban. A legtöbb tanuló az óratervek, óravázlatok által felépített foglalkozásokon vett részt, ezt minden egyes osztályban beépítettük a tanórák közé. az alsósok a Cseppben a tenger, a felsősök a Fenntartható egészséges táplálkozás és a Fenntartható életmód című órát választották. Az alsósoknak ehhez kapcsolódva rajzpályázat is kiírásra került a Víz jelentősége és védelme címmel.

A TeSzedd programra technikai nehézségeink miatt nem tudtunk regisztrálni, de két osztállyal, 52 fővel az iskolaudvart és az iskola környékét körbejártuk és a szemetet felszedtük. Ehhez segítő szülők is csatlakoztak.

Április 22-én és 25-én összesen 4 osztállyal (5.c, 6.b, 6.c, 8.c ) 103 fővel városi faültetési akcióban vettünk részt, ahol 60 darab fát ültettünk el az iskola melletti dombon. Az akciót egy ózdi vállalkozó és a Városgazdálkodás szervezte.

Két csapatunk indult a ZöldOkos Kupa palánta versenyén, a megyei elődöntöbe jutott be mindkét csapat. A megyei döntőben a Vitaminbogyók csapat 3. a Zöldborsók a 6. helyezést érték el.

Szelektív hulladékgyűjtés során eddig 25 kg használt elemet sikerült gyűjteni.

Emellett iskolai szinten műanyag kupak és aludoboz gyűjtést szerveztünk, amely június 15-ig tart. Egy epilepsziás kisfiú gyógykezelését segítjük. Sikerült egy utánfutónyi kupakot és aludobozt gyűjteni, az akciót a helyi televízióban is népszerűsítettük, remélve, hogy a környék lakói is segítségünkre lesznek.

Iskolában az osztályok között tisztasági és dekorációs versenyt hirdettünk, ebben szintén az iskola minden osztálya részt vett.

Aktívan részt vettünk a Diákok és tanárok a fenntarthatóságról kutatási programban, amit 101 felső tagozatos tanuló töltött ki, a pedagógusok kérdőívének kitöltése még zajlik június 26-ig.

Kiegészítő programként a Fenntarthatósági Témahét keretében az iskolaudvaron található magaságyásokat rendbe tettük és a virágtartókba virágokat ültettünk, amit azóta is a tanulók gyomlálgatnak , locsolgatnak.

Eredményeink:

ZöldOkos Kupa megyei döntő:

2. helyezett: Besenyei Ádám, Kozma Sámuel, Szalmás Máté 8.b osztályos tanulók

6.helyezett: Dajka Emma, Németh Hanna, Puzsár Bence 8.c osztályos tanulók

Mátra Kincsei Természetvédelmi és Természettudományi Verseny megyei döntőjében 5. helyezés:

Elek Bálint,Horváth Ádám, Kónya Káleb 5.c osztályos tanulók

Megvalósult programok:

-egészséges ételek a büfében

-tantermek évszaknak megfelelő dekorálása

-őszi faültetés

-vetélkedők

-túrák

-adománygyűjtés (MosolyManók, MosolyTáska akciók, Adománygyűjtés a Református Szeretetszolgálat felhívására a háború miatt nehéz helyzetbe került emberek megsegítésére)

-iskolakert gondozása

-csatlakoztunk a Happy Hét programhoz

-csatlakoztunk a Nemzetközi Diák Sport Nap programhoz

- a helyi állatmenhely támogatása takarókkal, állateledellel

-A kiszáradt, tönkrement virágokat pótoltuk

-Folyamatos a növények locsolása, gondozása

- Folyamatos a folyosók, aula, mosdók ellenőrzése, az ügyeletesek minden szünet után ellenőrzik a villanykapcsolókat, csapokat.

Ózd, 2022. 06. 23.

Maruzsi Henrietta ökoiskolai koordinátor

Képek a Fenntarthatósági témahétről: