A Föld Napja - április 22.

Egy nap a holnapért, a klímáért!

Létünk alapja az élővilág változatosságának megőrzése – erre figyelmeztet a 33. magyar és az 53. világméretű Föld napja, melynek kiemelt témája maradt a biológiai sokféleség megőrzése is. Az emberiség túlterjeszkedése agyonnyomja a vadvilágot, túlfogyasztunk és túlterjeszkedünk, ezt jelzi évről évre a WWF Élő bolygó jelentése. Az emberiség beavatkozása a természet évezredes egyensúlyába veszélyezteti a vadonélők, köztük a beporzó rovarok, növények létét.

Tegyünk végre, kezdjük ma!

Mit tehetsz Te? Sokat. Építs közösséget, zöldítsd környezetedet, ültess fát, termelj haszonnövényeket, komposztálj, éheztesd a kukát, szigetelj, közlekedj közösen, ne vásárolj csomagoltat, élj műanyagok nélkül, válts környezetbarát szerekre, félkész, kész helyett egyél friss hazait, egyél kevesebb állatit... ajándék a környezetnek, egészségednek.

A Föld napja mára a legnagyobb önszerveződő környezeti megmozdulássá vált Magyarországon.Cselekvő ünnep, amely mindnyájunk jövőjéről szól.

A napot 175 országban tartják, Magyarországon 1990 óta rendezik meg.

A Föld napja mozgalom egyik jelmondata: 

"Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?"

Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató 22-én mozgalmat indított a Föld védelmében, és megalapította az Earth Day Network-ot (=Föld Napja Hálózat). Azóta az alternatív energiaforrások kutatója és szakértője lett. Már mozgalmának megindításakor több mint 25 millió amerikai állt mögé, ma pedig szinte az egész Földre kiterjed az általa kezdeményezett mozgalom. Ezernél több szervezet vesz részt benne.

A Föld napja himnusza

Hány háború után vagyunk már? Mégsem ért a vágyunk célt. Most némítsd el elméd zaját, Hallgasd hát a Föld dalát. Mint szent fohász, mit némán súg a szél, Lágy hangja átölel és újra kél. Lásd a fényt, ne bántsd mi érted él! Halld a szót, mit föld az ég beszél! Nézd a bolygót, oly' tiszta kék, Élj ma úgy, had éljen még! Oooooho Hány néma csonk az erdők helyén? S hány mérgezett folyó? Még megbocsát s új életre kél, De több esély nem kapható. Ooooho A gyárak, gépek, fémek hangján át, Még kell, hogy halld, hogy értsd a Föld dalát! Lásd a fényt, ne bántsd mi érted él! Halld a szót, mit föld az ég beszél! Nézd a bolygót, oly' tiszta kék, Élj ma úgy, had éljen még! Yehee Oly' tiszta kék. Had éljen még.