Vizes élőhelyek Világnapja

Ide írhatsz...

Maruzsi Henrietta tanárnő közbenjárására a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának kollégái 2023. február 7-én a Vasvár Úti Iskolába látogattak azzal a céllal, hogy környezeti nevelői foglalkozással egybekötött előadást tartsanak tanórai keretek között.

A foglalkozáson az 5d és az 5b osztályok vettek részt, így összesen 50 tanuló bővíthette tudását és kapott hasznos információkat a hazai vizes élőhelyek élővilágáról és ezek természetvédelmi jelentőségéről.

Minden évben február 2-án ünnepeljük a vizes élőhelyek világnapját annak emlékére, hogy 1971-ben ezen a napon írta alá 18 állam az iráni Ramsar városában a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyekről, különösen, mint a vízimadarak élőhelyének védelméről szóló államközi megállapodást. Ezt a dokumentumot hívjuk Ramsari Egyezménynek.

Magyarország 1979-ben csatlakozott a megállapodáshoz, és jelenleg 29 hazai terület szerepel a Ramsari Jegyzékben.

A rendhagyó tanóra a vizes élőhelyek megismerésével indult.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén egy "ramsari terület" található, ez pedig a 2008-ban az egyezmény jegyzékére jelölt Borsodi-Mezőség. Ez a mocsaras, nádassal borított, szikes puszta, kiegészülve a Geleji-tározó vizes élőhelyeivel, a vízimadarak és egyéb vízhez kötődő élőlények és társulások nagyfokú változatosságának nyújt otthont.

A foglalkozáson a gyermekeket is aktívan bevonták az előadók, akiknek több gyakorlati feladata is volt. Először csoportos munka keretében a vizes élőhelyeket kellett szétválogatni majd ezekhez az ott fellelhető élőlényeket párosítani színes kártyák segítségével.

Az élőlények és élőhelyek védelme mellett a természetvédelem fontosságára is felhívták a figyelmet, elmondták mit is tehetünk mi az ilyen élőhelyek, és a hozzájuk kötődő fajok megvédése érdekében.

A Nemzeti Park munkatársai a témához kapcsolódó különböző kreatív ismeretterjesztő játékokkal, foglalkozással zárták az érdekes és különleges tanórát.