HAT-KP-1-2021_1

Tanulmányi kirándulás Erdélyben

HAT-KP-1-2021_1-000533 és  HAT-KP-1-2021_1-000921 

2022. április 25-29-ig intézményünk két csoportja vett részt a Határtalanul! pályázat keretében elnyert erdélyi kiránduláson. 

65 tanuló és 6 kísérő tanár első nap Nagyváradra látogatott, ahol meglátogatták a Székesegyházat, a Püspöki Palotát és a Kanonok-sort. Rövid városnézés után a körösfői templomot nézték meg, ahol a Rákóczi-szőnyeg történetével is megismerkedtek, majd átadták adományukat a templom javára. Kora este Kolozsvárra látogattak, ahol megnézték a Szent Mihály templomot, Mátyás király szülőházát és lovasszobrát, valamint a Babes-Bolyai Tudományegyetem főépületét.

Második nap a tordai sóbányába 13 emelet mélységbe lépcsőztek le a kellemes klímájú bányában. A bánya aljában a sós vízű tóban csónakázhattak. Ezután a Tordai-hasadékban tettek egy pár órás túrát a patak mentén. Estefelé Korondra látogattak, ahol lehetőség volt a fazekas illetve kézműves termékeket megcsodálni.

3. nap Farkaslakán megemlékezést tartottak a legnagyobb székely népi író, az Ábel trilógia szerzője, Tamási Áron sírjánál. A mellette lévő Trianon emlékműnél a tragikus "béke" diktátumra emlékeztek egy rendhagyó történelemóra keretében, melyet az idegenvezető mellett egyik kísérő pedagógus kolléga tartott. Ezután a Békás-szoroshoz utaztak, ahol a meredek sziklafalak között gyalogtúrát tettek, majd a Gyilkos tóhoz indultak, megismerkedtek a tó kialakulásáról szóló legendával. Marosfőn meglátogattak egy hegyi állattartást folytató családi gazdaságot. Ezután Székelyudvarhelyre utaztak, ahol megtekintették a Nemzeti szoborparkot, a Vasszékelyt, és a turulmadaras millenniumi emlékművet.

4. nap csoportjaink Fehéregyházán koszorút helyeztek el az Ispánkútnál, Petőfi Sándor feltételezett elestének helyszínén, majd Medgyesen megemlékeztek az első erdélyi országgyűlésről. Ezt követően Nagyszebenbe mentek, amely a szászság legfőbb városa és 2009-ben Európa Kulturális Fővárosa is volt. Dévára, Böjte Csaba gyermekotthonába adományt vittek.

Utolsó napon megnézték a "Várak királyát", Vajdahunyad várát, vagyis a Hunyadi-Bethlen kastélyt, ahol szintén feleleveníthették tanulóink a történelemből tanultakat.

Pedagógusaink véleménye szerint a tanulmányi kirándulás elérte a célját, mert nemcsak kellemes időtöltés volt, hanem történelmi kitekintés, természeti, kulturális ismeretek felfedezése is. Nagy öröm, hogy sikerült a diákjainkat elvinni Erdélybe, melynek köszönhetően maradandó élménnyel lettek gazdagabbak.