Sütőolaj - gyűjtés

INTÉZMÉNYÜNK IS CSATLAKOZOTT

Iskolánk is csatlakozott a PontVelem által meghirdetett használt sütőolaj-gyűjtő versenyhez, melyet sikeresen elnyertünk!


Miért ne öntsük SOHA a lefolyóba a sütőolajat?

Az egyik probléma, hogy ha a használt olaj a csatornarendszerbe kerül, ott lerakódik a csövek falán, és mivel a zsír nem oldódik a vízben, majd folyamatosan újabb és újabb rétegek kerülnek rá, végül duguláshoz vezet. A városok csatornáiban élő zsírszörnyek megszületéséhez is az olaj az egyik összetevő: a WC-be dobott nedves törlőkendők összetapadnak az olajjal és más szennyeződésekkel, és kész a baj. A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. nem is olyan régen távolított el egy ilyen monstrumot a budapesti csatornahálózatból - a Pók utcai átemelőtelepénél kiemelt zsírszörnyről felvétel is készült, ami valóban elrettentő.

Azonban ez csak a kezdet. Az olaj a csatornahálózatban tett utazása végén az élővizekbe jutva a használt sütőolaj a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket. Egyetlen csepp használt étolaj akár 1000 liter élővizet is elszennyezhet. A háztartási szeméttel elegyítve nehezen lebontható anyagként hulladéklerakóba kerül, holott

  • a használt sütőolaj 100%-ban újrahasznosítható.
  • A szelektíven gyűjtött és megfelelő helyen leadott mennyiség 90%-ából biodízel, 10%-ából biogáz képződik.

Minden egyes liter begyűjtött és újrahasznosított használt étolajjal annyi felesleges szén-dioxid kibocsátásától mentesíthető a környezetünk, mintha 90 km-rel kevesebbet autóztunk volna.

Milyen formában lehet leadni a használt sütőolajat?

Miután kihűlt, a használt sütőolajat egyszerűen egy jó záródó műanyag flakonba öntjük. Amikor a flakon megtelt, a legközelebbi gyűjtőpontra érdemes elvinni, és bedobni a kihelyezett tárolókba.

Forrás: https://tudatosvasarlo.hu/hol-lehet-leadni-a-hasznalt-sutoolajat-az-orszagban/