Tanulmányi kirándulás Erdélyben

HAT-KP-1-2022/1-001231

 HAT-KP-1-2022/1-001232

Intézményünk 70 tanulója vett részt 2023. augusztus 27-31. között megvalósult székelyföldi tanulmányi kiránduláson.

Első nap megcsodálhatták a gyerekek a Király-hágón eléjük táruló káprázatos panorámát, ahonnan kezdve a történelmi Erdélyről beszélhetünk. Este érkeztek Gyergyószentmiklósra, illetve Gyergyószárhegyre.

Ezt követően Gyergyóalfaluban tettek látogatást a legendás festőművésznél, Balázs Józsefnél, aki a rendszerváltás előtt elsőként élesztette fel a keresztaljak vonulásának hagyományát Székelyföldön. Szívet melengető érzés volt számukra Jóska bácsi történeteit hallgatni a szülőföldjéről, a hazaszeretetről, a Pünkösdi búcsú eredetéről.

Ez után Erdély egyik legnevezetesebb természeti látnivalójához, a több száz méteres sziklafalak közt kanyargó Békás-szorosba vezetett diákjaink útja. Ez a nap főként a természeti látnivalóké volt, így megnézték a legendákkal övezett, hegyomlás által keletkezett Gyilkos-tavat is. A következő állomás Gyergyószentmiklós volt, a valamikori Gyergyószék központja. A nap zárásaként egy mindenkit megmozgató táncos mulatságon vettek részt a gyerekek.

A következő nap a Szent Anna tóhoz kirándultak, amely a Csomád-helység két kráterének egyikben alakult ki. Megismerték a tóval kapcsolatos történeteket, legendákat, majd a másik kráterben elterülő Mohos-tőzegláphoz túráztak. A helyi vezetés bemutatta a természetvédelmi területet és annak ritka növényvilágát. Ez után Bálványosfürdőt vették irányba, ahol gyalogtúrájuk során ellátogattak a Büdös Barlanghoz is.

Másnap felkeresték a csíksomlyói kegytemplomot, ahol megcsodálhatták a több, mint 500 éves, fából készült Mária szobrot. Utána megékeztek Kisbaconba, a nagy mesemondó, Benedek Elek 1896 és 1906 között épített lakóházába, amely napjainkban emlékházként működik. Ezután Baróton tettek látogatást az Erdővidéki Múzeumban, mely a székelyek történelmének főbb mozzanatait bemutató ólomkatona-gyűjteménye mellett a világ egyik legteljesebb masztodon csontvázát tárta fel és őrzi, mutatja be a látogatóknak. Este Székelyudvarhelyre látogattak, ahol többek között a Nemzeti szoborparkot tekintették meg.

Az utolsó napon Tamási Áron sírjánál emlékeztek meg nagyszerű írónkról, és megkoszorúzták a sírhelyet. A Trianoni-emlékműnél felidézték a békeszerződéssel kapcsolatos történelmi ismereteiket is.

A tanulmányi kirándulás nagyszerűen sikerült. Büszkék vagyunk diákjainkra, akiket sokszor megdicsértek figyelmükért, érdeklődésükért és fegyelmezettségükért. Biztosak vagyunk benne, hogy tanulóink sokáig fognak emlékezni a Székelyföldön felkeresett történelmi, természeti nevezetességekre, és hogy sikerült bennük megerősíteni az együvé tartozás érzését.